Vzali sme tradičný recept na židovské rožteky Rugelach a pridali prípravok F1 s banánovou príchuťou a F1 – cookies, čím sme tomuto domácemu pečivu, ktoré pripomína
francúzske croissanty, dodali ďalšie proteíny. Tieto chutné a na pohľad krásne rožteky je možné zmraziť, kým sú čerstvé, aby ste mali do zásoby.
SUROVINY (32 porcií)
Na cesto:
- 250 g celozrnnej múky
- 250 g chlebovej múky
- Pol čajovej lyžičky soli
- 1 1⁄2 porcia (40 g) F1 s banánovou príchuťou
- 1 porcia (26 g) F1 s príchuťou cookies
- 150 ml vriacej vody
- 50 g nesoleného masla
- 150 ml nesladeného rastlinného nápoja
- 7 g sušeného droždia alebo 15 g čerstvého droždia
- 2 vajcia
Na náplň:
- 75 g masla
- 75 g sirupu z agáve
- 75 g kakaového prášku
- 3 porcie (78 g) F1 – s jemnou čokoládovou príchuťou

POSTUP
Do misky (alebo misy kuchynského robota) nasypte celozrnnú a chlebovú múku, pridajte soľ, F1 s banánovou príchuťou a F1 s príchuťou cookies a všetko premiešajte.
Do inej misky alebo nádoby nalejte horúcu vodu a pridajte maslo, zamiešajte, počkajte, kým sa maslo nerozpustí, a potom pridajte studené mlieko. Zmes by mala byť vlažná. Pridajte droždie (ak používate instantné droždie, pridávajte ho do múky) a zamiešajte.
Vyšľahajte 2 vajcia a pridajte ich do tekutej zmesi.
Teraz všetko nalejte do zmesi múky, dobre premiešajte a rukou alebo pomocou robota vypracujte cesto. Hneťte 7 – 10 minút, kým nevznikne hladké a na dotyk mierne pružné cesto. Počas hnetenia cesta nie je nutné pridávať ďalšiu múku.
Len čo máte cesto hotové, vložte ho do misy (alebo nechajte ležať v mise robota) a prikryte tanierom alebo potravinovou fóliou, odneste do teplej časti kuchyne, teplota však nesmie presiahnuť 45 °C, a nechajte ho odpočívať asi 2 hodiny alebo kým nezdvojnásobí objem.
Kým cesto kysne, pripravte si náplň. Rozpusťte maslo a zmiešajte ho so sirupom z agáve, kakaovým práškom a prípravkom F1 – s jemnou čokoládovou príchuťou. Ak
zmes necháte ležať príliš dlho, zhustne. V takom prípade stačí na zriedenie pridať lyžicu vody.
Odkryte cesto a miešajte ho aspoň 2 minúty, aby sa odlepilo od stien.
Cesto rozdeľte na 4 rovnako veľké časti a z každej vyvaľkajte koleso s priemerom 35 cm (pri vaľkaní majte ostatné časti cesta prikryté), počas vaľkania cesto podsypávajte múkou.
Teraz vyvaľkané koleso potrite jednou štvrtinou čokoládovej náplne po celom povrchu ako pizzu a nakrájajte na 8 trojuholníčkov. Potom všetky trojuholníčky zrolujte od
širšieho konca k špičke a položte ich na plech vyložený papierom na pečenie tak, aby spoj bol dole a aby sa rožteky vzájomne nedotýkali. Cez plech pretiahnite potravinovú fóliu alebo ho prikryte ľahkou utierkou a nechajte rožteky v teple odpočívať asi 20 minút, kým mierne nenakysnú.
Pečte v elektrickej rúre predhriatej na 180 °C (s ventilátorom 160 °C), 350 °F asi 18 – 20 minút do zlatohneda. Keď rožteky pri poklepaní na dolnú stranu znejú duto, sú hotové.
Nechajte ich vychladnúť a pred podávaním posypte práškovým cukrom.