Hľadáte náhradu za tradičné párky v cestíčku? Vyskúšajte naše slané zeleninové závitky, nebudete sklamaní. Môžete si ich dopriať so sviatočným jedlom alebo pripraviť ako chuťovky.
SUROVINY (16 porcií)
- 2 čajové lyžičky extra panenského olivového oleja
- 450 g nakrájaných húb
- 1 strúčik roztlačeného cesnaku
- 3 čajové lyžičky mletej rasce
- 50 g mletých mandlí
- 1 čajová lyžička nakrájanej čerstvej petržlenovej vňate
- (alebo koriandra)
- 3⁄4 porcie (26g) F1 Gurmánska paradajková polievka
- 1 porcia (6 g) Formula 3 Proteínový doplnok v prášku (PPP)
- Soľ a čierne korenie
- 250 g lístkového cesta (môže byť aj vegánske)
- 1 čajová lyžička sezamových semienok
- 1 vajíčko podľa potreby

POSTUP
Na panvicu nalejte olivový olej a rozpáľte na vysokú teplotu. Do panvice dajte nakrájané huby a restujte ich, kým nezozlatnú a nepustia vodu. Prihoďte nasekaný cesnak
a mletú rascu a miešajte na platničke ešte niekoľko sekúnd, potom stiahnite z platne a nechajte vychladnúť.
Nakrájané huby vložte do kuchynského robota a pridajte mleté mandle, nasekanú petržlenovú vňať alebo koriander a Gurmánsku paradajkovú polievku a Formula 3 PPP. V robote mixujte, kým nevznikne takmer hladké pyré. Podľa chuti osoľte a okoreňte.
Zmes vyberte z robota a vypracujte 2 dlhé valce, každý asi 32 cm a s priemerom 2 cm! (Ak chcete pripraviť bezlepkové vegánske „párky“, môžete vytvarovať kokteilové minipárky a orestovať ich na panvici na troche olivového oleja s hubovou zmesou – to sa môže hodiť, napríklad keď čakáte hostí s bezlepkovou diétou!)
Teraz vyvaľkajte lístkové cesto na hrúbku 3 mm v tvare obdĺžnika s veľkosťou 32 × 20 cm, ktoré rozkrojte na 2 polovice s veľkosťou 32 × 10 cm.
Vezmite jeden kus cesta a položte si ho najdlhšou stranou k sebe, vezmite jeden „párok“ a položte ho do stredu cesta tak, aby ležal paralelne s dlhou stranou cesta.
Vzdialený okraj potrite vodou alebo rozmixovaným vajcom (pozri poznámku) a „párok“ zaviňte do cesta tak, aby bol celkom zabalený a vajcom potretý koniec pritlačte,
aby sa závin nerozmotal. Závin položte spojom dole a vrch potrite vodou alebo vajcom a posypte polovicou sezamových semienok. Teraz tento dlhý závin nakrájajte na 8 až 10 menších závitkov.
Celý postup zopakujte s druhou polovicou hubovej zmesi a druhou polovicou cesta.
Pečte v rúre predhriatej na 200 °C 20 – 25 minút dozlatista.
Chuťovky môžete jesť so svojou obľúbenou omáčkou, napríklad sladkou čili omáčkou, sójovou omáčkou alebo s kečupom.